慕白

漢玥室內設計

面寬6米的髮廊,空間機能上除了滿足商業空間必須的流暢動線與足夠的座位,室內設計上以大自然常見的元素作為核心設計。造型天花板的豐富層次是花朵簡化後的線條、花瓣的有機交疊呼之欲出;櫃台與沙發區的折線設計,黑白灰的色彩計畫如色隨形,體現原石切割後的不規則型態。

有別於多數髮廊將沖洗區隱藏在最不顯目的角落,我們特地將沖洗區設在空間中央、並以沖孔板包覆,猶如一顆有氣孔的偌大巨岩作為店面的視覺主體,藉由鐵板本身孔洞的透光性取代傳統洗髮區域常見的拉簾,讓顧客在沖洗時能置身於光線微弱的空間,體驗片刻的靜謐舒心。懸空的茶水櫃設計不但提供業者與顧客流暢的動線,更呼應美髮般的視覺輕盈感,放意暢懷。

To commercial space, spatial passage and ample seats are well arranged in a 6-meter-wide salon. The design concept is from natural elements; for example, the overlapping pattern of ceiling is inspired from layers of flower pedals. Also, polyline details from front counter and sofa area, in black-and-white color scheme, are derived from irregular shapes after cutting raw rocks. Unlike most hair salons, instead of hanging sheers and isolating to the least visible corner, the rinse area is situated in the center of space and covered with perforated metal sheet, implicitly as a rock centerpiece. By properties of perforated sheet, faint lights come through sheet holes and create calm ambiences, providing clients a soothing and relaxing time. A hanging coffee station clings to rinse section, which not only provide smooth flows for hairstylist and customers, but also echoes the visual lightness of the hairdressing.

向上滑動向上滑動